Hvordan du kan vite om du er i et giftig forhold

Written by Ragnar Andersen Tips for par

Hvordan vite om du er i et giftig forhold

Å lete etter en partner eller være i et stabilt forhold: begge deler er prosesser fulle av utfordringer, hvor de verste er de giftige menneskene som krysser din vei. Selv om du opplever dette, ta det med ro; – det kan unngås om vi bare er oppmerksom på viktige detaljer. 

Å lete etter en partner, enten det er på den tradisjonelle måten eller via dating sider, er det å finne en partner og nyte livet sammen ham eller henne en drøm for mange mennesker. Men det kan fort endre seg til et mareritt uten at vi legger merke til det. Det fins mange ulike mennesker, og vi vet aldri hvem av dem vi vil møte neste gang. Vil det være den som gjør oss lykkelig eller den som får oss til å flytte til et annet nabolag?

Å lære oss å gjenkjenne signalene er nøkkelen til å unngå problemer. Å unngå giftige forhold kan være enkelt om vi bare vet hvordan vi skal gjøre det. I denne artikkelen skal vi forsøke å hjelpe deg til å nyte dine forhold til fulle – enten det er et tradisjonelt forhold til en partner eller et sporadisk forhold du har oppnådd gjennom dating sider som Venner med Fordeler, fordi denne typen forhold er ikke utsatt for slike problemer. 

Det kan være bra å starte med å definere nøyaktig hva vi forstår med en giftig relasjon. Vi snakker om denne typen relasjon når en av partene i forholdet, eller begge, lider og ikke har noen glede eller utbytte av forholdet. Det kan forklares med følgende symptomer:

Ulikhet.

Spesielt i forhold til viktige saker. For eksempel, når du forteller at du har steget i gradene på jobben din og du bare mottar et «mhm» som svar. Det du har sagt er viktig, dette svaret er det bare noen som ikke bryr seg om deg som kan gi, noe som ikke er bra; eller enda verre, noen som ønsker å skade deg. 

Følelsesmessig mobbing.

Det er alltid et dårlig tegn. Ofte lar vi det gå og tenker at det bare vil skje en gang. Det er en stor feil. Følelsesmessig mobbing gjentar seg alltid, og det kan virke som den også øker mer for hver gang. Så snart du oppdager at dette skjer, bør du ta dine forholdsregler. 

Tap av tillitt.

Hvis du har følt deg liten og ubetydelig, helt fra du ble sammen med den personen, at du ikke ser like attraktiv ut som før, eller at du føler deg mindre intelligent; er det meget sannsynlig at det er forårsaket av at du har blitt psykisk tråkket på, noe som et giftig forhold medfører. Hvis du føler det slik, er det et tydelig tegn på at noe er galt.

Overdreven kontroll.

Det er greit å bekymre seg for partneren sin, men hvis dere kontrollerer hverandre hver gang dere ikke er sammen, har dere krysset grensen. Du ser over skulderen når han snakker i mobilen for å sjekke om han har andre elskerinner eller tilfeldige forhold. Hvis du spør vennene hans om å bekrefte din partners versjon, eller gjør noe som du føler er på kanten av hva som er normal; så krysser du grensen.

Hvordan vite om du er i et giftig forhold

Det egentlige problemet i giftige relasjoner er å ikke innse at det er et problem. De fleste mennesker som er i et giftig forhold er ikke engang i stand til å se det. Dette er den store fellen: det utvikler seg som om det er normalt, det vil si, det bare blir en vane som etter hvert blir oppfattet som noe normalt i forholdet. 

Så hva kjennetegner giftige personer?

  • Egosentrerte
  • Pessimisme
  • Offerrolle
  • Mangler empati
  • Misunnelse
  • Ulykkelige
  • Ikke i stand til å glede seg over andres suksess

Så….

Hvorfor er det så mange par som viser symptomer på et giftig forhold, men som likevel fortsetter å holde sammen? 

Svaret er at mange ganger blir giftighet forvekslet med kjærlighet. Som vi har sagt tidligere, den psykiske mobbingen spiller en viktig rolle i denne typen forhold. En av de mest vanlige tingene en giftig person gjør, er å få oss til å føle oss ille for så å manipulere oss. 

Eksempel på manipulasjon i et giftig forhold.

I den følgende samtalen vil vi se klare tegn på en giftig person og hans argumenter. 

-Kjære, i kveld spiser vi sammen med mine venninner og deres kjærester, syns du det er ok? 

-Nei, nei. Det syns jeg ikke. Hvorfor ser du på meg med det blikket? Du er skikkelig stygg når du blir sint, hahaha.  


-Veldig morsomt. Du vil aldri gå ut sammen med mine venner, du vill alltid være hjemme og vi gjør aldri noe av det jeg liker å gjøre.

relación tóxica

-Men jobben min gjør meg fullstendig utmattet, jeg har ikke engang pause i løpet av hele dagen på kontoret og når jeg kommer hjem er jeg totalt utslitt og orker ingenting. 

-Jeg ber deg heller ikke om å gå ut hver eneste dag, men i dag, som er fødselsdagen til Marta og alle skal ha med seg kjæresten sin, så tenker jeg at det kunne vært hyggelig. I tillegg er det lørdag og vi har jo vært hjemme hele uka. 

-Det som er, er at du drar på fest, og tenker bare på deg selv ute å bry deg om hvor utslitt jeg er, på uka jeg har bak meg, det interesserer deg overhodet ikke, du spør ikke engang. 

Jeg kan ikke lese tankene dine

-Jeg spør deg innimellom, men du kan jo også fortelle meg ting uten at jeg spør, jeg kan ikke lese tankene dine. 

-Nei, saken er at du ikke engang bryr deg eller hører etter, jeg observerer at du ikke er til stede og det ødelegger meg, men samtidig er jeg altfor stolt til å si noe til deg og litt etter litt tror jeg at jeg er i ferd med å miste deg og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, for jeg er veldig glad i deg, og uten deg vil jeg bare dø. 

-Kjære deg, hvis du er dårlig så må du si det til meg, jeg blir gjerne hjemme, men jeg trenger at du forteller meg det. Jeg bryr meg masse om deg, men jeg trenger at du lar meg hjelpe deg, fordi ellers vet jeg ikke hvordan jeg skal gjøre det.  

Vel, denne uken virket det ikke særlig viktig, du har gått ut og spist middag med vennene dine tre kvelder …

-Men vi drev jo og forberedte fødselsdagen og jeg jeg kan forsikre deg om at jeg ikke ante hvordan du hadde det. Hvis du hadde fortalt meg det, ville jeg selvsagt blitt hjemme. 

Komfortable med å diskutere

I denne samtalen, kan vi se hvordan manipulasjon fungerer. Det starter med å snakke om et konkret problem, å gå ut og spise på en restaurant og, litt etter litt, ser vi hvordan diskusjonen endrer retning til å handle om andre ting. At gutten er sliten, at han er dårlig, at jenta ikke bryr seg om ham, og at hun delvis er skyld i hvordan han har det. 

Det er også andre detaljer her, som å si til henne at hun er stygg eller å slenge rett i ansiktet hennes at hun går ut med venninner, med en hensikt om å få henne til å føle seg skyldig. Det essensielle her er; giftige personer har en tendens til å vri samtalen eller problemet til noe de selv føler seg komfortable med å diskutere. 

Hvordan komme ut av et giftig forhold

Om det er grunnen til at de ikke har det bra, problemer i forholdet som du trodde var løst eller noe som appellerer til følelser og ikke fornuft, fordi det er på dette området de vet at de alltid vil vinne diskusjonen.

Det virker som noe som ofte brukes er at hvis vi ikke gjør noe, er det fordi vi ikke bryr oss om den giftige personen. Det kan se ut som det ikke gir særlig mening, at det ikke er et veldig sterkt argument og at det heller ikke er noe problem; men vi bør være forsiktige.

Når vi har en partner vi elsker som slenger oss i ansiktet at vi ikke elsker dem, når de vet at det ikke er sant, så kan det være vanskelig å si: «det har ikke noe å gjøre med det vi snakker om.»

Problemet først blir synlig

Når problemet først blir synlig, enten takket være vår kunnskap eller vår egen bevissthet som advarer om at ting ikke er slik, er det nesten umulig å omdirigere diskusjonen til logikk og rasjonalitet når følelsene først er sluppet ut.

Det nye emnet overskygger alt, og vi blir automatisk fanget i et argument som vi ikke engang forstår, som vi ikke er forberedt på og som vi ikke kan vinne. På dette punktet blir kjærlighet vridd på og brukt som et våpen for å dominere den frie viljen til den andre parten. 

Denne måten å tenke på og møte problemer på er giftens fundament. 

Forholdet er ikke lenger noe felles for paret å glede seg over. Det blir en evigvarende test. Du må alltid bevise din kjærlighet og du blir aldri ferdig med å overbevise den andre parten, det er slik de har bundet oss fast.

Hvordan kan man komme seg ut av en giftig relasjon? 

Den beste måten, som for mye annet, er å forebygge. Vi må være på vakt når vi oppdager ethvert signal på noen av de kjennetegnene vi har nevnt, og når de oppstår bør vi vite hvordan vi møter dem. 

Ikke alle mennesker som gjør noe vi oppfatter som giftig er det. Mange ganger dømmer vi for hardt og tar feil, så det beste er å snakke åpent om det med den andre parten og avklare forventninger til en partner, at hun eller han forklarer nøyaktig hva vi vil møte, og hvis vi oppdager en giftig væremåte, må vi la ham eller henne få vite det. Det er mye lettere å gjøre det i starten av et forhold enn når vi er allerede har vært i det lenge. 

avslutte forholdet

Om det ikke fins flere løsninger og vi har fullt opp med problemer, er det beste å avslutte forholdet. Vi vet det kan virke drastisk; – å avslutte ved det første tegnet er alltid det, men det er den beste måten å gi seg selv tid til å tenke gjennom det. 

Når vi tar denne avgjørelsen er det viktig å kutte all kommunikasjon, det må være en tid for oss selv. Den må vi utnytte til å tenke, uten påvirkning, på hva forholdet til den personen egentlig gir oss. Vurdere alle aspekter, både positive og negative; og så tenke over om det virkelig er verdt å fortsette i forholdet eller ikke. 

Å forlate en giftig person kan være like vanskelig som å være i et forhold med ham eller henne. Ofte vil de ikke la oss være i fred. De vil forsikre oss om at de har forandret seg, at de har forstått hva de har gjort feil og de vil love oss at det som tidligere har skjedd ikke vil gjenta seg. 

Å tro på det vil være opp til hver enkelt av oss

Å tro på det vil være opp til hver enkelt av oss. Vi vet at det ofte er lett å gå tilbake til en eks, men du må være forsiktig i samhandling med denne typen personer, det er lett for dem å lyve for deg om de endringene de har gjort, å prøve og gjenopprette forholdet med deg slik det var når du forlot det. 

Merkelig nok er giftige mennesker, i mange tilfeller, veldig avhengige mennesker fra et følelsesmessig synspunkt. Forholdet blir hele deres verden. De trenger den andre personen, men de tror den beste måten å holde dem ved sin side på er å dominere dem, å gjøre dem like avhengige som de selv er.

Derfor trenger de oppmerksomhet, fordi de forveksler avhengighet med kjærlighet; jo mere mennesker trengs, jo mer elsker de hverandre og jo mer kjærlighet viser de. Så hvis vi ikke viser samme nivå av engasjement som de, så er de ikke fornøyde. De får som oftest aldri nok, så det er best å prøve å få dem til å søke profesjonell hjelp eller å gå ut av forholdet, for det kommer ikke til å være bra for oss.

Giftige mennesker fins, det er mulig at vi ikke treffer dem, men det er heller ikke noe problem, for vi har alltid en mulighet til å fortsette våre egne liv.  

Venner Med Fordeler: nettstedet med dating sider er perfekt for å unngå giftige forhold.

Gå til siden og start med å søke etter en partner eller utforsk en verden av tilfeldige forhold, og hva er en bedre måte å gjøre det på enn på våre dating sider uten forpliktelser, 

sett i gang å bli kjent med folk i Venner Med Fordeler, tusenvis av virkelige menn og kvinner venter på deg, ta et bra bilde av deg selv for å flørte å begynne og bli kjent med folk.  
Bli med helt gratis, Du vil garantert finne det du leter etter!

Summary
Hvordan vite om du er i et giftig forhold
Article Name
Hvordan vite om du er i et giftig forhold
Description
Enten vi liker det eller ikke, så fins det giftige mennesker. Selv om du opplever dette, ta det med ro. Det kan unngås om vi bare er oppmerksom på viktige detaljer
Author
Publisher Name
Vennermedfordeler
Publisher Logo