Følelsesmessige forhold til personer med narsissistisk personlighetsforstyrrelse er veldig vanskelige. Hvilke egenskaper kjennetegner dem og hvorfor er narsissisme i parforhold så ødeleggende?
Til tross for det som er den vanlige oppfatningen, er ikke narsissisme nødvendigvis noe negativt. Alle har vi vår narsissisme, og det er en viktig del for å oppnå våre mål, respektere oss selv, ha et godt selvbilde og en passende mengde med egenkjærlighet. Problemet er ikke narsissisme, men hvor mye vi faktisk har av den, enten for lite eller for mye.
Først skal vi se litt på hva narsissisme egentlig er, og hvordan den forvandles til en narsissistisk personlighetsforstyrrelse. Hvilke narsissistiske kjennetegn er det som utløser alarmer. Og først og fremst hvilke narsissistiske kjennetegn du bør legge merke til for å ikke gå inn i et ødeleggende forhold.
Hva er narsissisme?
Narsissisme er den kjærligheten som personen har til seg selv. Denne kjærligheten er helt avgjørende for menneskets utvikling, siden det går foran kjærlighet til andre. Først er barnet bare bevisst på seg selv, – det kan bare “elske” seg selv, men litt etter litt blir det bevisst på andre, og fokuserer sin kjærlighet på foreldrene og deretter på andre mennesker.
Så hva mener vi egentlig når vi snakker om en narsissistisk person? Hva må du være oppmerksom på for å vite om du har et forhold til en narsissistisk person?
La oss se noen av dens egenskaper og prøve å tenke på om du finner narsissisme i forholdet ditt:
1. Partneren din mener han er den viktigste personen i verden
Narsissisten har en tendens til å elske seg selv mest av alt, og til å tro at hans problemer, erfaringer eller meninger er viktigere enn andres. Derfor vil du mange ganger legge merke til at han ikke tar hensyn til deg, ikke lytter til deg eller ser på deg som mindre verdt. Kort sagt, det er et giftig forhold.
2. Partneren din tror at han er spesiell
Narsissisme i forhold manifesterer seg vanligvis når den ene parten mener at de ikke passer inn i «denne verden». Han tror at andre mennesker er under ham og hans evner. Han tror at han har og fortjener å være omgitt av berømte personer, vakre, med høy status, veldig intelligente, etc.
3. Han mener at han er den vakreste personen og at han fortjener en spesiell kjærlighet
De mener at partneren deres alltid må beundre dem og fortelle dem hvor spesielle de er. De blir til og med sinte hvis den andre ikke forteller dem det. Dette kan være slitsomt for paret når de flytter for å bo sammen.
4. Har veldig høye fantasier og forventninger om suksess og makt
Narsissisten mener alltid at han har rett til å nå så høyt som mulig, men forventningene kan kollidere med virkeligheten. Hvis forventningene ikke er justert med narsissistens evner, og han møter hinder eller negativitet rundt målene han setter seg, vil han bli ganske sint. Hvis de blir spurt om hva som er rutine i et parforhold, unngår de alltid temaet for å vise at rutine ikke er en del av livet deres.
Narsissistisk personlighetsforstyrrelse
Narsissistisk personlighetsforstyrrelse er en psykisk lidelse der mennesker har en overdreven følelse av sin egen betydning, et dypt behov for overdreven oppmerksomhet og beundring. Det er klart at relasjonene de danner er konfliktfylte og de har en enorm mangel på empati for andre. Men bak denne masken av ekstrem trygghet er det en skjør selvfølelse som er sårbar for den minste kritikk.
Narsissisme symptomer
Symptomene på narsissistisk personlighetsforstyrrelse og alvorlighetsgraden av symptomene varierer. Personer med denne lidelsen kan:
- Ha en overdreven følelse av arroganse
- Ha en følelse av privilegium og trenger overdreven og konstant beundring
- Forvente at overlegenhet blir anerkjent, selv uten prestasjoner som rettferdiggjør det
- Overdrive prestasjoner og talenter
- Være opptatt av fantasier om suksess, makt, glans, skjønnhet eller den perfekte partneren
- Tro at de er overlegne og at de bare kan knytte seg til spesielle mennesker som dem selv
- De har en tendens til å tro at de er ensom i forholdet
- Dominere samtaler totalt og forakte eller se ned på mennesker de opplever som mindreverdige
- Forvente spesielle tjenester og udiskutabel konformitet overfor sine forventinger.
- Dra nytte av andre for å oppnå det de ønsker
- Manglende evne eller vilje til å gjenkjenne andres behov og følelser
- Misunne andre og tro at andre misunner dem
- Oppføre seg på en arrogant eller hovmodig måte, gi inntrykk av å være cocky, skrytende og pretensiøs
- Insistere på å ha det beste av alt. For eksempel den beste bilen eller den beste mobiltelefonen.
Narsissist symptomer
Samtidig har personer med narsissistisk personlighetsforstyrrelse vanskelig for å takle noe de ser på som kritikk. De narsissistiske symptomene de viser kan være:
- Være utålmodig eller sint når de ikke blir behandlet på en spesiell måte
- Ha betydelige mellommenneskelige problemer og blir lett fornærmet
- Reagere med sinne eller forakt og behandle andre med forakt, for å gi inntrykk av at de er overlegne
- Ha vansker med å regulere følelser og atferd
- Ha store problemer med å vite hvordan stole på kjæresten
- Føle seg deprimert og humørsyk fordi de mangler perfeksjon
- Ha hemmelige følelser av usikkerhet, skam, sårbarhet og ydmykelse
Narsissist trekk
Blant hovedtrekkene som en narsissistisk person presenterer kan vi nevne:
De er utnyttere. Fordi de tenker og føler at de er over andre, mener de at de har rett til å bruke dem som om de var objekter, for å tilfredsstille sine behov, ønsker eller for å nå sine mål, selv om det går på bekostning av den andres mentale helse. I parforholdet, kan de få den andre til å tro at de «må» gjøre det de sier, fordi de er over, de er smartere, sterkere eller viktigere.
De tåler ikke kritikk. Narsissisten vil ikke la partneren sin (eller noen andre) fortelle dem hvordan de skal gjøre ting, alternative måter, eller at de blir rettet på når de gjør en feil. Han vil ikke engang ta imot råd. For eksempel, overfor en narsissistisk kvinne, vil en kritikk av klærne hennes, få henne til å innrømme sårbarhet og skade egoet hennes.
De mangler empati, det er som deres «missing link». Narsissisten mangler empati. Ved å være fokusert på seg selv, på sine egne ønsker og behov, er han ikke i stand til å sette seg inn i en annens sted. Han gjenkjenner ikke andres følelser og behov, og er ikke i stand til å oppleve hva den andre personen kan føle i møte med hans angrep..
Misunnelse er til stede i hans hverdag. Uansett hvor narsissistisk personen er, kan noen ganger virkeligheten banke på døra. Når en narsissistisk kjæreste oppdager at partneren har høyere eller viktigere mål enn hans egne, misunner narsissisten henne av all sin kraft og vil sannsynligvis angripe foraktelig, eller undervurdere prestasjonene til partneren sin.
Hvordan takle en narsissist
Når det handler om narsissisme i parforhold, er det ikke så enkelt, og da bør du vurdere disse tipsene for par.
Bare ros dem hvis de virkelig fortjener det, for ikke å fortsette å gi næring til dette aspektet av deres person.
Ikke vær for kritisk til dem. Akkurat som de trenger godkjenning fra andre, blir de dypt berørt av å motta kritikk.
Vanligvis anklager de andre mennesker for deres feil, så du kan ende opp med å føle deg skyldig takket være en anklage fra ham. Hvis du opplever å falle i narsissistisk sjalusi, prøv å tenke klart gjennom ting for ikke å gå i fellen.
Ikke ta kritikken deres på alvor. Narsissister tolererer ikke andres fremgang, de anser bare en prestasjon som gyldig hvis den er deres egen. Ikke la deres meninger om noe påvirke deg, for det er nettopp deres formål.
Men hvis du har en narsissistisk partner, anbefaler vi at du er tålmodig med disse personene. Vent på det rette øyeblikket for å anbefale at han søker hjelp fra en profesjonell. De rette øyeblikkene kan være etter en hendelse hvor narsissisten avslørte sin ekte og skjøre selvtillit, i motsetning til hva det virker som til daglig.
Konklusjon
Hvis du har en narsissistisk partner, har du ikke noe annet valg enn å tenke nøye over hva du vil i livet. Om du er tilfreds og om dine affektive behov blir dekket i forholdet. Husk at vi så at ikke alle narsissister er like, at det finnes ulike grader. Men hvis du føler deg mindreverdig, angrepet, ikke satt pris på, undervurdert, utilstrekkelig, før du tror at du er verdiløs, tenk på om partneren din er en narsissist. Og i så fall er det best å søke profesjonell hjelp.