Emosjonell utroskap: et økende problem i forhold

Written by Ragnar Andersen Tips for par

​Emosjonell utroskap

Emosjonell utroskap er et stadig mer vanlig problem i parforhold. Det handler om en utroskap uten fysisk kontakt mellom den utro personen og den personen som er gjenstand for hans eller hennes bedrag, men kan være like skadelig for stabiliteten i parforholdet.  

I denne artikkelen vil vi snakke om hva emosjonell utroskap er, når det lettest oppstår og hvordan det påvirker de involverte.

Hva er emosjonell utroskap?

Emosjonell utroskap kan defineres som en form for utroskap hvor den utro personen involverer en annen person i et forhold uten fysisk, intim eller emosjonell kontakt, verken via internett eller personlig, uten samtykke fra partneren.  

Dette kan manifestere seg på ulike måter, fra å chatte med en annen person på en mer intim måte enn vanlig, dele hemmeligheter eller til og med ha et parallelt romantisk forhold.

Denne typen utroskap handler ikke om å ha fysiske forhold, selv om denne komponenten vanligvis er til stede på en eller annen måte og forårsaker manipulasjon i parforholdet fordi det ikke finnes noen klar linje om hva som er og ikke er følelsesmessig utroskap.

Når er det lettest at dette oppstår? 

Emosjonell utroskap har blitt et stadig mer vanlig problem, spesielt når det gjelder langdistanse forhold, eller der mennesker deltar i aktiviteter som fysisk skiller dem i lengre perioder.  

Det kan også oppstå når en person føler at deres nåværende forhold ikke oppfyller deres følelsesmessige behov, noe som fører til at de søker hengivenhet og tilhørighet andre steder.

Følelsesmessig utroskap i sosiale mediers tidsalder. 

Før teknologien ble en naturlig del av våre liv, kunne følelsesmessig utroskap, ha betydd å inngå et upassende nært vennskap med en kollega, som å dele følelser eller tanker som normalt sett bare de to i parforholdet visste om. 

Det kan også ha betydd å treffe eksen bak ryggen på en ny partner eller holde deler av privatlivet skjult for partneren sin som forventet at kjæresten skulle være som en åpen bok. 

følelsesmessig utroskap

Den digitale revolusjonen har imidlertid gitt oss mange flere måter komme i kontakt med folk på, samtidig som den har visket ut grensene mellom hva som er og ikke er et møte eller en interaksjon. Dette har i tillegg ført til et tilbud om en mer anonym måte å kommunisere på, gjennom skjermer, som kan gjøre at folk føler at de ikke bryter reglene.  

Sosiale nettverk, nettbaserte datingsider og apper med mulighet for direkte meldinger, tilbyr uendelige muligheter for folk til å bli følelsesmessig involvert i andre, i mange tilfeller uten at partneren deres vet det.

Noen hevder til og med at overdreven bruk av disse teknologiene kan føre til følelsesmessig utroskap, fordi det gjør tilgangen til andre mennesker enklere, og det kan være lettere å utføre aktiviteter i det skjulte.

Hvordan kan emosjonell utroskap påvirke et forhold? 

Denne typen psykisk utroskap, enten den foregår personlig eller online, kan være like skadelig og gjøre at eventyret ditt fører til et  giftig forhold

Ved å bli følelsesmessig involvert med en annen person, gir den som er utro sin energi og hengivenhet til noen andre, og gir mindre i sitt nåværende parforhold.  

I tillegg vil det å opprettholde intim og/eller romantisk kontakt, – selv om det ikke er fysisk, – med en annen person, uten samtykke fra partneren, bryte den tilliten og forpliktelsen som forventes å eksistere i et sunt forhold.

Det kan også være en indikator på at den som er utro ikke er fornøyd med sitt nåværende forhold, noe som kan føre til flere problemer hvis ikke grunnene til at utroskap skjer blir tatt opp.

Emosjonell utroskap trenger ikke å bety slutten på et forhold, men det krever en jobb og engasjement for å komme ut av det. 

Hvorfor er noen emosjonelt utro?

Selv om det kan være flere ulike grunner til at en person er emosjonelt utro med en annen person, er dette de mest vanlige grunnene: 

Dårlig selvtillit: hvis en person ikke er fornøyd med seg selv, er det veldig sannsynlig at hun eller han søker etter nærhet og oppmerksomhet fra andre mennesker. 

Behov for følelser: hvis du er i et rutinepreget eller kjedelig forhold, er det mulig at noen søker spenning for å føle seg levende og føle på spenningen.

Problemer i forholdet: Hvis det er problemer i forholdet, kan en person søke etter noe utenfor forholdet som kan være en måte å rømme, eller for å oppnå det som mangler. Et av tegnene på at han ikke elsker deg, kan for eksempel være denne typen oppførsel.

emosjonell utro

Hvordan forebygge psykisk utroskap

Selv om det ikke finnes noen garant for at det kan fullstendig unngås, fins det en del ting man kan gjøre for å redusere risikoen for at det skjer psykisk eller emosjonell utroskap i et forhold: 

Snakke sammen: Hvis du føler på en avstand til partneren din, eller at du har behov som ikke blir dekket, snakk åpent med partneren din om det. Kommunikasjon er grunnlaget for ethvert sunt forhold.

Jobb med selvtilliten: hvis du ikke føler deg bra med deg selv, er det stor sannsynlighet for at du vil søke nærhet og omsorg fra andre personer. Å jobbe med selvtilliten kan hjelpe til med å minske risikoen for emosjonell utroskap. 

Løse problemene: Hvis det er problemer i parforholdet, er det mulig at en av partene inntar en litt røff måte å forholde seg til den andre på, som kan være en måte å flykte unna problemene på. Å løse relasjonsproblemer kan bidra til å forhindre denne atferden.

Opprettholde intim kontakt: sex og fysisk kontakt er viktig for å opprettholde et tilfredsstillende forhold. Å sørge for at det er nok intimitet i forholdet kan bidra til å redusere risikoen for følelsesmessig utroskap.

Hva kan du gjøre hvis du opplever emosjonell utroskap? 

Det skjedde med en kjær venn. Han hadde en partner som alt gikk bra med. Han flyttet for å leve sammen henne, og oppdaget at hun var utro mot ham via sine sosiale nettverk. 

Emosjonell utroskap kan også ødelegge forholdet. Hvis du mistenker at partneren din har et emosjonelt eventyr, er det beste du kan gjøre å snakke åpent ut om dine bekymringer og søke hjelp hvis det er nødvendig. 

Viktig: det trenger nødvendigvis ikke å bety slutten på et forhold, men det krever arbeid og engasjement for å komme gjennom det. Hvis begge er villige til å gjøre det nødvendige arbeidet, kan forholdet styrkes av erfaringen, det kan være en mulighet for de involverte til å lære og vokse.

Hvis du føler at forholdet ditt er ødelagt a en slik type utroskap, kan det kanskje være en god idé å søke hjelp slik at du kan håndtere traumet og dine følelser etter utroskapen og lære hvordan bygge tillit i et forhold.

Lykke til!

Summary
​Emosjonell utroskap uten fysisk kontakt
Article Name
​Emosjonell utroskap uten fysisk kontakt
Description
Hva er emosjonell utroskap? Alt du trenger å vite om et voksende fenomen
Author
Publisher Name
Vennermedfordeler
Publisher Logo